뉴스 인권뉴스

조슈아 웡이 시위에서 ‘마스크를 썼다’는 이유로 체포됐다

기자들에게 말을 하고 있는 홍콩 활동가 조슈아 웡

홍콩 활동가 조슈아 웡Joshua Wong과 구세유Koo Sze-yiu가 9월 24일 체포됐다. 2019년 10월 5일 홍콩의 복면 금지법에 반대하는 ‘무허가’ 시위에 참여했다는 것이 체포 이유였다. 조슈아 웡의 혐의 중에서는 복면 금지법 위반도 있었다. 현재 두 사람은 보석으로 풀려난 상태다.

국제앰네스티 홍콩 지부의 프로그램 매니저 람 초 밍(Lam Cho Ming)은 이에 대해 아래와 같이 밝혔다.

“홍콩의 저명한 반정부파 인사가 ‘무허가’ 시위에서 마스크를 썼다는 이유로 (하필 도시 내 마스크 착용이 의무인 지금 이 시점에) 체포됐다. 이는 정부에 반대하는 의견을 무슨 수를 써서라도 침묵하게 만들겠다는 정부의 움직임을 잘 보여주는 예다”

“반정부 활동가가 표적이 된 오늘의 모습은 정부가 비판적인 목소리에 더 극렬하게 대응하고 있다는 것을 다시 한 번 잘 보여줬다. 이 가운데 홍콩의 평화적 집회의 자유는 위축되고 있다.”

“복면 금지는 국제법을 위반하는 것이다. 이 법은 홍콩 정부가 반정부파를 체포하는 구실로 사용되어서는 안 되며 반드시 철회되어야 한다.”

복면 금지법은 식민지 시대에 만들어졌던 홍콩 긴급 조례 법을 사용해 2019년 제정한 법이다. 이 법은 홍콩 당국이 허가하지 않은 집회에 복면 착용을 금지하는 법으로, 이 금지는 여전히 유효하게 작용하고 있다.

Hong Kong: Joshua Wong arrest for wearing a mask highlights escalating crackdown on dissent

Following the arrest of opposition activists Joshua Wong and Koo Sze-yiu for taking part in last October’s ‘unauthorized’ protest against Hong Kong’s anti-mask law, Amnesty International Hong Kong’s Programme Manager Lam Cho Ming said:

“The arrest of one of Hong Kong’s most prominent opposition figures for wearing a face mask at an ‘unauthorized’ protest – at a time when wearing a face mask is compulsory in the city – is yet another example of the government’s campaign to silence dissent by any means.

“Today’s targeting of activists once again highlights the authorities’ escalating crackdown on critical voices, which is having a chilling effect on the freedom of peaceful assembly in Hong Kong.

“The mask ban violates international law and must be withdrawn, rather than used by the Hong Kong authorities as a pretext for arresting opponents.”

Background
Joshua Wong and fellow activist Koo Sze-yiu were arrested today for taking part in the “unauthorized” protest against Hong Kong’s anti-mask law on 5 October 2019. Wong was also charged with violating the anti-mask law, before being released.

The mask ban was introduced last year using the colonial-era Emergency Regulations Ordinance (ERO) law. The ban remains in place for assemblies that are not authorized by the authorities.

중국에 체포된 홍콩 시민 12명의 인권을 보장하라